Karadeniz'de Offroad

Offroad en yalın kelime hali ile  ‘yol dışı’ demek. Günümüzde doğa ve motor sporları arasında yer alan offroadun çıkışı devletlerin sınırlarını koruyabilmek için arazili araçlarla engebeli bölgelere ulaşabilme ihtiyacına dayanır. Zaman içinde ihtiyaçtan spora dönüşmüş ve ekip çalışması haline gelmiştir.


Bunu bir spor haline getirmek coğrafyasının da son derece müsait olduğu Doğu Karadeniz'de hiç de zor değil. Karadeniz'in köylerine yaylalarına ulaşmak için doğal offroad rotalarından geçmek zorundasınız. Hal böyle olunca doğal offroada alışık olan Karadenizliler son yıllarda güzel yarış organizasyonları yaparak offroadu keyifli bir etkinlik haline getirdiler. Hemen hemen her ilçede kurulan offroad kulüplerinin katılımıyla oluşturulan yarışlar Karadeniz insanı için stres atma etkinliği haline gelmiştir.

 Yarışlar için engellerle dolu özel parkurlar hazırlanıyor. Biraz daha profesyonelce olan yarışmalarda TOSFED(Türkiye otomobil sporları federasyonu) desteği alınıyor. Ve bu yarışlara Türkiye'nin dört bir yanından ve Azerbaycan İran Gürcistan gibi ülkelerden katılımcılar da geliyor. 

Yarışlar bir gün öncesinden kamp organizasyonu ile başlıyor. Yarışacak araçlar son hazırlıklarını yapıyor. Aileleriyle birlikte gelen yarış severler kamp gecelerinde eşleri ve çocuklarıyla birlikte doğanın keyfini çıkararak gece boyu kamp ateşinin etrafında sohbet edip şarkılar söylüyorlar. Her ne kadar bir yarış olsa da burada insanlar dostluklarını pekiştiriyor. Sabah pistte ise kıyasıya yarış, kazanmak için.


Bu sporu yapmak için özel olarak hazırlanmış offroad donanımlı araçlara sahip olmanız gerekiyor. Aracınız çamur çukurlarından kurtulacak güçte, engelleri aşacak yükseklikte olmalı ve tabi ki pilot kabiliyetli olmalı. Bir de co-pilot (yardımcı pilot) lazım. Araç engellere takıldığında ona tek yardım edecek kişi co pilot. Aynı zamanda kadınlar da bu yarışlarda pilot ve co-pilot olarak yer alıyorlar.


Derin su geçişleri, çamur çukurları dik rampa ve inişlerde kıyasıya mücadele eden araçların seyri de izleyiciler açısından son derece keyifli. Bu yüzden halkın ve basının ilgisi çekmektedir.
Offroad keyifli olduğu kadar yeterli güvenlik önlemleri alınmadığında bir o kadar da tehlikeli bir spordur. Takla atma, yan yatma olasılığı yüksek olduğu için güvenlik kafesi denilen Roll- cage hayat kurtarıcıdır. Bunun dışında özel yarış koltuğu, 4 noktalı emniyet kemeri, kask ve yangın söndürücü önemli güvenlik önlemlerindendir.


Offroad Karadenizde insanları bir araya getiren bir araç haline dönüşmüştür. 


Yarışların bir araya getirdiği aileler hafta sonları arazili araçlarıyla ulaşılması zor Karadenizin eşsiz yaylalarına geziler düzenleyerek doğayla uyum içinde yaşamanın nasıl mümkün olduğunun en güzel örneğini gösteriyorlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder